Якщо ви використовуєте дегідратор, ці попередні заходи не є обов'язковими. Взагалі існує два способи підготовки продуктів до сушіння- занурення в розчин і бланшування. Дегідратор не дозволить продуктам зіпсуватися завдяки швидкому часу сушіння та інші характеристики. Однак, попередня обробка допоможе зберегти:
Занурення в розчин
Занурення в розчин це, перш за все, міра, спрямована на те, щоб зберігти фрукти і овочі від окислення. Нижче описані різні види розчину, з якими ви можете при бажанні експериментувати.
Коли використовують розчин, дотримуйтесь вище описаних інструкцій. Потім струсіть розчин і добре промийте. Важливо прибрати з продуктів зайву вологу паперовими рушниками перед тим, як поставити в дегідратор. Зайва волога в продуктах збільшить час сушіння.
Бланшування
Бланшування, як міра попередньої підготовки, може бути двох видів: в киплячій воді або на пару. Цей метод найбільш підходить для фруктів з грубою шкіркою, яка іноді має і додаткову натуральну воскову оболонку. Наприклад, виноград, сливи, журавлина і т.д. Якщо опустити такі фрукти в киплячу воду на 1-2 хвилини, шкірка лопається, що дозволяє волозі швидше випаровуватися з продуктів під час сушіння. Отже, така процедура помітно скорочує час сушіння.
- Колір: Зменшує окислення продуктів, таких як яблука або картопля, запобігає появі рожевого відтінку.
- Поживні речовини: Допомагає звести втрати до мінімуму, які виникають в процесі сушіння.
- Текстуру: Зменшується ризик пошкодження клітковини під час сушіння
Занурення в розчин
Занурення в розчин це, перш за все, міра, спрямована на те, щоб зберігти фрукти і овочі від окислення. Нижче описані різні види розчину, з якими ви можете при бажанні експериментувати.
- Содіум бісульфіт: Змішаний з водою, содіум бісульфіт є рідкою форму сірки. Це найефективніший і дешевий антиоксидант. Використовуйте сірку, призначену тільки для обробки продуктів. Якщо ви страждаєте від алергічних реакцій, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж застосовувати цей засіб.
- Фрукти: Розмішайте 1,5 столових ложки Содиум бісульфітом в 4-х літрах води. Замочити шматочки фруктів на 5 хвилин. половинки фруктів - на 15 хвилин. Промийте.
- Овочі: Рекомендується тільки обдавати паром. Додайте 1 чайну ложку Содіум бісульфітом до кожної чашки води для бланшування і бланшувати як зазвичай. Цей захід особливо рекомендований, якщо ви збираєтеся зберігати овочі більше 3-х місяців.
- Занурення в аскорбінову / лимонну кислоту: Це просто форма вітаміну С. Лимонна кислота міститься у всіх цитрусових фруктах. На дві хвилини замочити нарізані продукти в розчині з 2-х столових ложок лимонної кислоти, доданої в 1 літр води.
- Занурення в фруктовий сік: Цитрусові соки (ананасовий, лимонний або сік лайма) можуть бути використані в якості натуральних антиоксидантів. Змішайте 1 чашку соку з одним літром води і замочити на 10 хвилин. Примітка: фруктовий сік ефективний тільки на 1/6 в порівнянні з чистим аскорбінової кислотою і може злегка змінити смак продуктів.
- Занурення в мед: Мед часто використовується для сушіння фруктів. Він зробить продукти помітно солодше більш калорійними. Розчиніть 1 чашку цукру в 3 чашках гарячої води. Зачекайте, поки вода стане теплою і додайте 1 чашку меду. Занурювати фрукти невеликими порціями, вийміть, добре обтрусіть від води і ретельно промокніть паперовими рушниками перед сушінням.
Коли використовують розчин, дотримуйтесь вище описаних інструкцій. Потім струсіть розчин і добре промийте. Важливо прибрати з продуктів зайву вологу паперовими рушниками перед тим, як поставити в дегідратор. Зайва волога в продуктах збільшить час сушіння.
Бланшування
Бланшування, як міра попередньої підготовки, може бути двох видів: в киплячій воді або на пару. Цей метод найбільш підходить для фруктів з грубою шкіркою, яка іноді має і додаткову натуральну воскову оболонку. Наприклад, виноград, сливи, журавлина і т.д. Якщо опустити такі фрукти в киплячу воду на 1-2 хвилини, шкірка лопається, що дозволяє волозі швидше випаровуватися з продуктів під час сушіння. Отже, така процедура помітно скорочує час сушіння.
- Бланшування в воді: Наповніть велику каструлю водою, більше половини. Доведіть воду до кипіння і покладіть продукти прямо в каструлю. Накрийте кришкою і бланшувати приблизно 3 хвилини. Вийміть продукти з киплячої води і занурьте в воду з льодом. Промокніть рушником, щоб прибрати надлишки вологи перед сушінням.
- Бланшування на пару: Використовувати звичайну пароварку. Наповніть нижню її частину водою до 5 см. Верхнє відділення заповніть продуктами. Вода повинна сильно кипіти приблизно 4 хвилини. Вийміть продукти з киплячої води і помістити їх в воду з льодом, щоб охолодити. Промокніть паперовим рушником, щоб прибрати надлишки вологи.
- Електричні пароварки: Можливо, вони найбільше підходять для бланшування. Вони допомагають зберігати поживні речовини, найбільш яскраві кольори і підсилюють натуральний смак продуктів. Дотримуйтесь інструкцій до вашої пароварці для бланшування окремих фруктів і овочів.